Historie 

 

Oprichting 

Arnhem 1984. Het begin. Uit Studio Tekenschrift, toebehorende aan Annekee van Blokland: 

“In december 1983 kwamen wij voor ’t eerst bijeen met de behoefte iets te ondernemen. We kozen voor het werken met een gedicht en ging op zoek naar een geschikt gedicht. We kwamen uit bij een gedicht van E.E.Cummings. 

Via de poezie en de klucht kwamen we tenslotte uit bij het verhaal ‘Hotel Bonheur’ van Anna Blaman. We besloten een poging te wagen het verhaal te dramatiseren, dit mondde uit in het idee het verhaal driemaal te spelen in onze verschillende huizen. De toeschouwers maken een tocht langs deze huizen in de sfeer van het verhaal en zien driemaal het verhaal in een andere speelstijl in een getransformeerd huis.” (verslag van een project door Francis Wijsmuller, Sandra Sok en Annekee van Blokland) 

 

Bonheur werd in 1984 opgericht door jonge theatermakers en beeldend kunstenaars, die theater maakten in ongewone omgevingen en zich daarbij lieten inspireren door de literatuur. 

De eerste voorstelling was een bewerking van een verhaal van Anna Blaman: Hotel Bonheur. Het was een van de eerste locatievoorstellingen in Nederland. In 1988 nodigde de stad Rotterdam het gezelschap uit een remake te maken van deze voorstelling. Acteurs namen het publiek in een theatrale busreis mee naar onverwachte plekken in de stad. Eindpunt was de oude gymnastiekschool aan de Eendrachtsstraat. Bonheur raakte verknocht aan dit pand. En is niet meer weggegaan. 

 

 

 

De eerste periode: 1984-1988 

Arnhem. Een groep van pas afgestudeerde theatermakers en beeldend kunstenaars maakt voorstellingen rond werk van Anna Blaman, Djuna Barnes, Joost van den Vondel, Carson McCullers en Patricia Highsmith. 

 

De tweede periode: 1988-2004 

Vestiging in Rotterdam. Annekee van Blokland en Trudi Maan vormen in deze periode het gezicht van Bonheur. Literatuur en beeld zijn uitgangspunten voor de eigenzinnige voorstellingen die zij speciaal voor het karakteristieke pand in de Eendrachtsstraat maken.In deze periode wordt gekozen voor auteurs als Jonathan Safran Foer, Ann-Marie MacDonald, Cynthia Voigt, Bruno Schulz, George Herriman, Leonora Carrington, David Leavitt, Virginia Woolf, Jean Rhys, Proust, Ivy Compton-Burnett, Katherine Mansfield. 

 

 

 

De derde periode: 2005-2012  

Peter Sonneveld neemt per 1 januari 2005 de artistieke leiding van de op dat moment al ernstig zieke Annekee van Blokland over. Vanaf nu worden bewerkingen van een klassiek epos, speciaal voor Bonheur geschreven dramatische monologen en toneelstukken toegevoegd aan het repertoire. Om de overgang te markeren kiest Sonneveld voor de naam: Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam. Daarmee wil hij enerzijds duidelijk maken dat Bonheur haar werk vooral voor en in Rotterdam verricht; anderzijds dat zij een producerende, voor derden werkende instelling is, een cultureel ondernemer.  

 

 

 

 

 

Sluiting 

Bonheur heeft in de loop der jaren meerdere malen te maken gehad met uitdagingen op het gebied van subsidies en voortbestaan. 

In de voorbereidingen op de voorstelling De Troost van vreemden, temidden van reddingspogingen om Bonheur het bestaan van Bonheur te verzekeren, kwam Moois op bezoek: 

 

AFSPELEN 

 

 

 

Ondanks de vele bijdragen en steun van politiek én publiek is Bonheur er uiteindelijk niet in geslaagd voldoende eigen middelen bijeen te brengen om te kunnen blijven bestaan. Op 2 december 2013 werd de laatste voorstelling gespeeld. RTV Rijnmond was getuige: 

 

AFSPELEN 

 

 

 

 

 

 

 

Reserveringen

Aantal kaarten: 

Totaalbedrag: 

bevestigen

 

bonheur theaterbedrijf rotterdam

 

010 404 67 16bonheur@bonheur.nlcolofonblogtwitterfacebook

Naam

 

Voorstelling

 

Reactie *

Mijn reactie mag ook op de facebook-pagina van Bonheur geplaatst worden

 

Velden met een * zijn verplicht.