De Meid, komedie van haat in twee bedrijven 

van Herman Heijermans 

28 september t/m 31 oktober 2010 

première vrijdag 1 oktober 20.30u 

 

Niks was te goed voor d'r. Wat ze floot, kreeg ze. Ze had een kast met speelgoed van hier tot daar! Je had d'r slaapkamer motte zien. En de mijne. Ik het afval, zij 't fijnste. Ik de voetveeg, zij de prinses! 

 

In 1905 schreef Herman Heijermans 'De Meid', een bitterzoete komedie over een vrouw die overspel pleegt, de haatdragende huishoudster die erachter komt en haar chanteert, en wat er gebeurt als de man terugkomt van zijn zakenreis.
 

 

Peter Sonneveld regisseerde De meid enerzijds inderdaad als komedie. Samen met de acteurs ontwikkelde hij een speelstijl die ongebruikelijk is voor Bonheur.  

De oorspronkelijke taal van Heijermans werd niet gemoderniseerd (het stuk is geschreven in 1904 en klinkt daar ook naar). Vrouwenrollen werden door mannen gespeeld en omgekeerd. De coulissen waren onderdeel van het toneelbeeld, wat zich 'off stage' afspeelde was open en bloot te zien (verkledingen, uitrusten, zelfs de handelingen van de technicus). Vervreemdend, komisch en lichtvoetig. Een hommage aan de toneelschrijfkunst van Heijermans, een hommage ook aan de toneelkunst tout court, als een vorm van ‘eerlijk liegen’. 

 

De andere, grimmige kant van het stuk kwam des te navranter naar voren: het liegen en bedriegen van de twee vrouwen die elkaar gijzelen, maar ook het sociaal onrecht, de starheid van maatschappelijke codes, de onmacht om het eigen milieu te overstijgen en klassentegenstellingen te overbruggen. Uiteindelijk delft de meid gewoon het onderspit. Natuurlijk. 

 

 

regie Peter Sonneveld spel Michiel Bijmans, Joost Dekker, Ruurt De Maesschalck en Marike van Weelden.  

 

 

 

Publieksreacties

donderdag 20 december 2012

Casper van der Noordt

Jammer genoeg geen tijd gehad om vrijdag de 14e aanwezig te zijn, dat was wel de bedoeling geweest. In ieder geval wil ik jullie bedanken voor de mooi...

vrijdag 7 december 2012

Bonheur sluit deuren

Arthur Vriens

Aan alle medewerkers van Bonheur, Jullie hebben je uiterste best gedaan! Wat een schoonheid! Daar heeft het niet aan gelegen. Tot ziens! ...

Geef uw reactie

 

Reserveringen

Aantal kaarten: 

Totaalbedrag: 

bevestigen

 

bonheur theaterbedrijf rotterdam

 

010 404 67 16bonheur@bonheur.nlcolofonblogtwitterfacebook

Naam

 

Voorstelling

 

Reactie *

Mijn reactie mag ook op de facebook-pagina van Bonheur geplaatst worden

 

Velden met een * zijn verplicht.