Een dove oude dame 

naar Leonora Carrington 

8 april t/m 17 mei 1997 

 

Wat kun je bedenken? Vrijwel alles. Leonora Carrington (geboren in 1917), schilderes en schrijfster, probeerde in haar roman Een Dove Oude Dame om de tastbare wereld te vermengen met een ontastbare. In haar wereld kan alles: oude dames worden honderdzeventien, ze hebben een baard, dragen lila pruiken en bezitten roze Cadillacs met Chinese chauffeurs, omdat ze rijk zijn geworden doordat ze toevallig een uraniummijn in de achtertuin ontdekten, ze praten met wolven en slagen erin om door religieuze extase een nieuwe ijstijd op te roepen. Daarmee verslaan ze de tirannieke leiding van het bejaardentehuis waar ze tegen hun wil zijn ondergebracht. 

 

Wat kun je hiervan laten zien? Vrijwel niets. De negen jonge dames die bij Bonheur toneelspelen hebben geen grijze baarden en bezitten hooguit een roze fiets. Maar net als iedereen kennen ook zij de behoefte aan bevrijding, aan het scheppen van een nieuwe wereld. Het toneel is bij uitstek de plaats om dat te proberen: daar is al sinds de ijstijd de verbeelding aan de macht. Wat ze niet kunnen laten zien, kunnen ze verbeelden. Gebeurtenissen veranderen van gewoon tot absurd. het gaat niet zo gemakkelijk als op een schilderij of in een boek van Carrington, waar de natuurwetten niet gelden. Maar soms moet je de dingen weglaten om veel te kunnen zien. 

 

regie Annekee van Blokland 

toneelbeeld Trudi Maan 

spel Carola Arons, Lidewij Benus, Johanneke Heijting, Izaira Kersten, Jantien Koenders, Betje Koolhaas, Ansje Rooijackers, Clinty Thuiijls en Fenneke Wekker 

en verder José Huibers, Martine Manten, Ine te Rietstap 

 

 

Reserveringen

Aantal kaarten: 

Totaalbedrag: 

bevestigen

 

 

bonheur theaterbedrijf rotterdam

 

010 404 67 16bonheur@bonheur.nlcolofonblogtwitterfacebook

Naam

 

Voorstelling

 

Reactie *

Mijn reactie mag ook op de facebook-pagina van Bonheur geplaatst worden

 

Velden met een * zijn verplicht.