maandag 4 juli 2011

Best publiek 

- door Peter Sonneveld 

Het vrolijke terugblikken op het afgelopen seizoen wordt overschaduwd door de mogelijke gevolgen van de naderende bezuinigingen op kunst en cultuur. Niet alleen de maatregelen die de regering heeft afgekondigd betreuren we, ook het tempo waarmee, de toon waarop en vooral de keuze om de groep jonge kunstenaars die nu van hun opleiding komen en de praktijk in willen geen plek meer te bieden. 

 

Bijna drie jaar geleden ontvingen wij het bericht dat we de rijksbijdrage (30% van onze subsidie) zouden kwijtraken. De Gemeente Rotterdam daarentegen besloot het positieve advies van de RRKC te waarderen en heeft daarmee ons bestaansrecht verzekerd. In de noodzakelijke reorganisatie die volgde zijn medewerkers ontslagen en kregen medewerkers die bleven minder uren. Maar we speelden evenveel en soms meer voorstellingen en er kwam meer publiek. We zijn hard aan het werk en met veel plezier. Het kan. Omdat het moet.  

 

Op de boekenlegger en op de papieren (!) tas die we aan het begin van het seizoen aan u opstuurden was de mooie regel van Albert Camus te lezen: il n’y a pas de honte à préférer le bonheur, ofwel het is geen schande het geluk te verkiezen. Bonheur betekent geluk en ook weelde. Op gebeurtenissen als de kredietcrisis hebben we geen invloed; we ervaren de invloed die het op de wereld heeft. En we hebben invloed op hoe we ermee omgaan. Dan komt het aan op ons uithoudingsvermogen en op onze creativiteit, onze vindingrijkheid en op denkkracht. Geluk is een werkwoord. 

 

Wij zijn het afgelopen seizoen gelukkig en soms zelfs uitermate vrolijk geworden van ons werk.  

 

 

Onze eerste voorstelling was een voor Bonheur wel heel ongebruikelijke keuze: De Meid, een komedie van haat, geschreven door Herman Heijermans. Door het bijna realistische decor, de eindeloze hoeveelheid rekwisieten en de barokke kostuums leek het alsof Bonheur plotsklaps een heel andere koers in was geslagen. Door de rolbezetting, mannen die vrouwen speelden en andersom en het spelen met spel en werkelijkheid was onze handtekening toch herkenbaar. Er kon veel misgaan tijdens de voorstelling en tot grote hilariteit van het publiek, maar soms ook van de spelers en de technicus gebeurde dat ook regelmatig.  

 

 

Uit het feit dat we na de zomer beginnen met een reprise van Spelen of sterven mag u gerust afleiden dat we erg blij met deze voorstelling zijn. De bewerking en regie van Maarten Bakker van vier verhalen van Anna Blaman leverde een prachtige voorstelling op. Oorspronkelijk bedoeld voor jongeren maar ook ons volwassen publiek toonde zich enthousiast. Op veler verzoek terug. 

 

 

En toen was er een gat. Voor Ziek van liefde ontwierp en maakte Jasper Niens een gat in de vloer van Bonheur. Deze ingreep bleek een gouden idee. De impact was enorm en van de voorstelling ging een grote inhoudelijke betekenis uit die door velen werd onderschreven. Hier openbaarde zich in volle glorie de luxe dat Bonheur alleen in eigen pand speelt en dat voor elke nieuwe voorstelling naar haar hand weet te zetten. Ons publiek maakte tevens kennis met Tomer Pawlicki die zijn stage van de Arnhemse Toneelschool bij Bonheur liep. Wij waren daar heel gelukkig mee en volgend seizoen ziet u Tomer bij ons terug. 

 

U heeft niets over onze voorstellingen kunnen lezen in de krant. Er is geen enkele recensent geweest. Dat vinden we natuurlijk spijtig. Het is goed voor ons om gezien en beoordeeld te worden door mensen die veel voorstellingen zien. Het genereert publiciteit en publiek. We zijn verheugd dat u zich heeft laten leiden door uw nieuwsgierigheid naar ons werk en dat u uw enthousiasme over ons gedeeld heeft met familie, vrienden en collega’s. We kijken terug op mooie bezoekcijfers. We zagen veel vertrouwde gezichten en begroetten veel nieuwe. Uw komst is belangrijk. We doen ons werk met plezier maar niet alleen voor onszelf. Het moet gezien worden. We maken het voor u. Ook volgend seizoen. 

 

Wij wensen u een mooie zomer.  

bewandel zijpaden 

 

 

 

Reserveringen

Aantal kaarten: 

Totaalbedrag: 

bevestigen

 

bonheur theaterbedrijf rotterdam

 

il n’y a pas de honte à préférer le bonheur Albert Camus

010 404 67 16bonheur@bonheur.nlcolofonblogtwitterhyves

Naam

 

Voorstelling

 

Reactie *

Mijn reactie mag ook op de facebook-pagina van Bonheur geplaatst worden

 

Velden met een * zijn verplicht.